Az inulin étrendben oldódó rost, oligo- és poliszacharidokból áll, amelyek ß- (2,1) kötésekkel összekapcsolt fruktóz egységekből állnak. Szinte minden fruktózláncot glükóz egység zár le. Az oldhatóság növelése érdekében enzimatikusan hidrolizálódik.
Számos élelmiszer-készítményben és az egészséges táplálkozás fogyasztói számára alkalmazzák. Lehetővé teszi az élelmiszerek táplálkozási profiljának javítását rost hozzáadásával, cukrok pótlásával, a kalóriaérték csökkentésével, a glikémiás index csökkentésével.
Az inulin nem emészthető fel a vékonybélben, ezért nem növeli a vércukorszint és az inzulin mennyiségét. Az inulin kellemes ízű, javítja az ételek aromáját, pl. joghurtot és 30% édességű szacharózt tartalmaz. Ezért felhasználható cukor vagy glükózszirup helyettesítésére. Cukorbetegek számára is alkalmas.